ELOKUU 2021

Kausi 2021-2022 on alkamassa ja pitkästä aikaa sarjapelejä odottelee innolla ja mielenkiinnolla. Se taitaa johtua siitä, että katsojat palaavat pikkuhiljaa lehtereille ja kesän EM- kisojen antama pikku boosti herättelee kannattajan sydäntä oikeassa tahdissa. Aistittavissa on muutoksen tuulia.

FC Barcelonalla on urheilullisesti ja taloudellisesti haastava kausi edessä. Vastustajat varmasti näkevät joukkueen heikentyneen, kun Leo Messi siirtyi Pariisin PSG: n riveihin. Kaikki ennätykset seurassa rikkoneen Argentiinalaisen lähtöä odotettiin ja pelättiin. Silti pikainen siirto kauden alla yllätti. Nyt on joukkueen uudistuttava ja taisteltava pisteistä uusin nimin ja taidoin.

Kauden alku tulee olemaan haastava ja valmiina pitäisi olla heti ensimmäisissä otteluissa, joissa vastaan asettuvat mm. nälkäiset Baski- joukkueet. Joukkueen uudistuessa näin merkittävästi, pitää kauden alku olla hyvä, jotta pelivaraa jää CL- peleihin. Jotenkin tämmöinen asetelma vaan sytyttää tämän Culen ahterin niin, että sohvalta nousee tuulettamaan tuli perseen alla loppuvihellystä voitokkaan La liga ottelun jälkeen entistäkin nopeammin. Näin uskon. Voiton arvoa ja vastustajaa kannattaa kunnioittaa oli sitten La liga ottelu sarjanousijaa vastaan tai CL-ottelu Ranskan Liigan kakkosta vastaan.

Klubimme vietti 20-vuotisjuhlaa talvella Kuusijärven aurinkoisessa talvisäässä. Aika on kulunut nopeasti ja Penyamme matka jatkuu tulevaisuutta kohden terhakkaana parikymppisenä. Itse olen päättänyt klubissamme jättäytyä ns. rivimieheksi ja jättää hallitustehtävät jatkossa muille. Kiitokset luottamuksesta näinä vuosina klubilaisille. Katsotaan vielä seuraava vuosikokous itse kokouksen sihteerinä/puheenjohtajana ja toki yhdistys sääntöjen mukaan luottamuksen saa tai ei saa sitten viimeisestä kaudesta, kun asiat on kokouksessa käyty läpi.

Puheenjohtajana, on yhteiseen matkaamme kuulunut samainen määrä vuosikokouksia, uusia ystäviä vähintään triplasti, hyviä keskustelutuokioita jäseniemme kanssa pelimatkoista, uusista hankinnoista tai valmentajan peluutuksista. Monenmoisesta.

Itselleni Penyamme on eniten antanut siinä, että olen tutustunut ihmisiin eri ikäpolvissa. Se on ollut vähintään avartavaa. Muutaman tilanteen pelimatkoilla olisin kuitenkin halunnut välttää Xavi-Iniesta syöttörallilla hyydytettynä. Tilanteista on kuitenkin selvitty ja ”lihapiirakat” syöty.

Klubimme alkutaipaleella oli paljon konkreettista yritystä löytää identiteettiä, mitä klubimme pitäisi olla ja miltä se pitäisi näyttää? Myöhemmin alkoi vahvistua itselleni, että kyllä se vaan on ihmiset, jotka tämän homman sisältö on. Yhteinen mielenkiinnon kohde on toki ollut selkeä iästä riippumatta. 

Nyt haastavina viime vuosina on oma aikani tuntunut olevan kortilla ja pakka sen verran mukavasti levällään, niin on aika jättäytyä ei vaihtopenkille vaan huoltojoukkoihin. Hengailla messissä. Toivon, että aktiivista klubilaista löytyy täyttämään perushommat Penyassamme ja tuoda uusia tuulia toimintaan. Henkilökohtaisesti ajattelen, että klubimme on saanut viime kausina uutta tuulta purjeisiin ja jäsenistömme on vakiintunut kivasti. Orastavan kasvun keskeytti toki Covid-pandemia, mutta eiköhän tästä jälleen nousta jaloilleen.

Penya- toiminta on kansainvälisesti sen sijaan mennyt huonompaan suuntaan mielestäni, kun muutama vuosi perustettiin ns. World Penya järjestö omine konferensseineen. En oikein ymmärrä vieläkään mihin me tai minä tarvitsemme ylimääräistä byrokratiaan ja miksi aikoinaan emoseura halusi ulkoistaa Penyat näin. Tuntuu oikeastaan siltä, ettemme ole kiinni Barcassa, vaan omassa erillisessä järjestössä satasivuisen säännöstön kanssa. Toki olemme olleet mukana Penya Worldin jäsenkorttiuudistuksessa täydellä Cule sydämmellä ja toiminnassa mukana niiltä osin, kun se on meitä koskenut. Silti oma toiveeni on ollut, että Penyat olisivat kiinni emoseurassa yhtenä osana seuraa.

Nyt, viime aikaisten huhujen mukaan, Presidentti Laporta olisi kiinnittämässä Penyat takaisin emoseuran ohjaukseen. Katsotaan millä tavalla asia etenevät? Siis, jos olisin itse Barcan presidentti, en unohtaisi ikinä faneja, vaan antaisin niiden vapaasti kukoistaa seuran matkassa riittävän löyhällä/kireällä liitoksella. Penyat ovat ainutlaatuinen porukka Barcan kyljessä ja emme me tarvitse mitään erikoispalvelua seuran puolesta (”No kyl ”El Clasicoon vähintään 5 lippua olis ihan riittävä” pieni välitarkennus). Kyllä täällä hengataan mukana ilman sääntökirjaa helposti Barcelonan peleissä ja vähän kaupungillakin. Visca Cule!

Tuossa viikolla istahdin yhden hyvin tuntemamme Suomessa vielä asuvan Katalonialaisen kanssa ja sain lyhyen oppimäärän seuran tilanteesta. Se kuului jotenkin näin: (suhtautukaa lukuihin ja kirjoitukseen sitten ”pienellä” kriittisyydellä ja onhan näitä pyöritelty julkisuudessa. Totuus siellä jossakin…)

-      Laportalle esiteltiin vuoden 2020 taloudellinen tilanne talousjohtajan esittelyssä, 95 miljoonaa tappiollinen, ei katastrofi. Tilintarkastuksessa, oliko sitten ylimääräinen tai ihan varsinainen, niin tiedotettiin, että + 495 miljoonaa tappiollinen vähintään. Olisi kiva nähdä talousneropatin ilme, kun ”uusi” tieto tuli.

-      Messin palkka, vaikka olisi puolitettu, niin palkkakatto 105% ylittyy saletisti. Vaikka Messi siirtyisi pois niin ollaan 95% lukemasssa. Tämä asia taidetaan nyt saada hallintaan, pelaajien toimesta, jotta saadaan uudet pelaajat rekisteröityä ja mukaan kauden avaukseen

-      La liga on tarjonnut jonkinlaista diiliä, missä tv oikeudet olisivat myyty ainakin 40 vuodeksi eteenpäin. Laporta ei tähän tietenkään voinut suostua seuran kannalta katsottuna. Ilmeisesti tämä on nyt päätetty La ligan puolesta, että sopimus tehdään, joten diili on … jätetään sanomatta

-      Barcan velat on 1500 miljoonaa euroa tällä hetkellä. Itseäni on kovasti mietityttänyt, voiko seura mennä konkurssiin ja voiko jokin ryhmittymä kaapata seuran. Sen ei pitäisi olla espanjan lakien mukaan kuitenkaan ihan helposti mahdollista. Ainoa taho, joka voi pistää seuran kyykkyyn on valtio, joka voisi muuttaa seuran osakeyhtiöksi ja silloin siihen pätisi liike-elämän lait samalla tavalla, kuin muihinkin yrityksiin. Eli tappiolla ei parane olla montaa vuotta putkeen, muuten joku ottaa homman haltuun

-      Espanjan valtio ei ole laittanut seuraa polvilleen, koska seuralla on mittava omaisuus, joka on arvioitu 4000 miljoonan arvoiseksi. Sisältää Nou Campin, stadionin alueen tontti rakennuksineen, harjoituskeskus uusi yms. Eli siinä tilanteessa, jos aloitetaan realisoimaan omaisuutta jollekin ”firmalle”, niin hälytyskellojen pitäisi kalkattaa toden teolla myös perus Culella. Vielä ei ole se hetki. Toki jonkin verran isojakin rakennusprojekteja kokeneena, tiedän että Nou Campin remontti kannattaa tehdä ammattilaisten voimin joka tasolla presidenttiä myöden, muuten kassa ei kilise.

-      Ihan pienenä detaljina, että kun tässä covid hellittäisi, niin esim. Barca museon tuotot ovat vuosittain kymmeniä miljoonia euroja eli kyllä fanit tuovat kylkiäisinä sen perustuoton seuran kassaan pitkässä juoksussa aina varmuudella lipputulojen lisäksi.

No joo. Tuon edellisien ranskalaisviivojen osalta pyörittelyä varmasti jatketaan vuosikokouksessa ja muissa foorumeissa. Olkoon tämä viimeinen jäsenkirje allekirjoittaneelta. Vuosikokouksesta tulee erillinen ilmoitus Facebookkiin, joten olkaapa hereillä.

Tulevassa vuosikokouksessamme voisimme jatkaa 20 vuotisjuhlaamme, jos vain kokousrajoitukset sen sallivat. Katsotaan mitä saamme ns. hallituksen kanssa viriteltyä tapahtumaan. ”Peli nyt olis ainakin kiva, vai mitä?

Hyvää kauden alkua kaikille klubilaisille.

 

Visca Barça!

  

Terveisin

Jari ”Pexi” Pekkola

Raine Kinnunen