Barcelona

Yleistä

Espanja - Estado Espagñol (Reino de España)

Manner-Espanjan pinta-ala on 492.463 km2, saarten kanssa 504.750 km2. Asukasluku on n. 40 miljoonaa. 
Pääkaupunki on Madrid, asukkaita n. 3,5 milj., Barcelonassa n. 1,5 milj. 
Espanja on kuningaskunta. 
Kansallisuustunnus E.

Kansallisia kieliä on peräti neljä, joista yleisin on muun muassa pääkaupungissa puhuttu espanja (kastilian kieli - castellano, 70 %) ja katalaani, jota puhutaan Kataloniassa, esimerkiksi Barcelonassa (21 %). Muut kaksi ovat baski (3 %) ja galego (Iberian niemimaan kaikkien muiden kielien alkukieli, jonka nykymuotoa puhutaan Galiciassa, 4 %).

Useimmat espanjalaiset ovat roomalaiskatolisia (96 %).

Manner-Espanjan lisäksi maahan kuuluvat Välimeren Baleaarit (mm. Mallorca ja Ibiza), Kanarian saaret sekä Ceutan ja Melillan kaupungit Pohjois-Afrikassa sekä Gibraltar, josta käydään kiistaa Ison-Britannian kanssa.

Espanja on Euroopan unionin ja Naton jäsenmaa.

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjana käy passi tai 1.3.99 jälkeen myönnetty henkilökortti (sähköinen kortti 1.12.99 lukien). Mikäli vanhemmat matkustavat henkilökortilla, on lapsilla oltava oma henkilökortti iästä riippumatta. Henkilökortista tai passin henkilötietosivusta kannattaa ottaa mukaan valokopio henkilöllisyystodistukseksi, jolloin alkuperäisen matkustusasiakirjan voi perillä jättää tallelokeroon.

Yli kolmen kuukauden oleskelua varten tarvitaan oleskelulupa.

Rokotukset ja terveys

Mikäli oleskelu on lyhytaikainen, ei erikoisrokotuksia, mutta voimassaoleva jäykkäkouristusrokotus on aina matkoilla paikallaan.

Suomalainen sairausvakuutus kattaa terveydenhoidon EU-maissa, mutta matkavakuutus on silti suositeltava. Usein maksut täytyy maksaa ensin paikan päällä ja anoa korvaus Suomessa, joten kuitit on säilytettävä.

Lisätietoja ajankohtaisesta terveystilanteesta internetissä:
Matkailijan terveysopas / Kansanterveyslaitos

Raha-asiat

Espanjan rahayksikkö on euro.

Luottokortit käyvät tavanomaiseen tapaan, mutta eivät kaikissa keskustankaan pikkuliikkeissä ja ravintoloissa. Luottokortilla voi nostaa käteistä rahaa useissa keskustan pankeissa sijaitsevista automaateista. Baareissa ja kahviloissa maksetaan yleensä aina käteisellä.

Pankit ovat yleensä avoinna ma-pe klo 9 – 13.00.

Luottokortit eivät käy kaikissa pikkuliikkeissä ja ravintoloissa (esimerkiksi tapas-baarit). Käteistä voi nostaa luottokortilla esimerkiksi Ramblalla sijaitsevien pankkien automaateista

Tullimääräykset Suomeen

Toisesta EU-maasta Suomeen saavuttaessa saa tuoda mukanaan omaan käyttöön tai lahjaksi verollisena ostettuja alkoholijuomia ja tupakkavalmisteita sekä muita tuomisia rajoituksetta. 18-19 -vuotiaiden sallittuihin tuomisiin eivät kuulu väkevät juomat. Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda alkoholijuomia. Tupakkavalmisteiden tuonnin ikäraja on 17 vuotta. 
Lisätietoja esimerkiksi: www.tulli.fi

Matkatavarat

Matkatavaroiden määrä on reittilennoilla business-luokassa 30 kg ja turistiluokassa 20 kg / henkilö. Määristä pidetään nykyisin kiinni tarkemmin kuin aikaisemmin. Lisäpainosta joutuu maksamaan lisämaksun lentoasemalla. HUOM! Ruumaan menevän yksittäisen tavarakollin paino ei saa ylittää 32 kiloa. Esimerkiksi kahden henkilön yhteinen matkalaukku ei saa siis painaa tätä enempää. Tavarat on tarvittaessa jaettava useampaan laukkuun. Varmista ruumaan menevän matkalaukun kiinnipysyminen hihnoilla, mutta älä lukitse laukkua. Muista osoitetiedot (mennessä hotelli ja matkakohde, tullessa kotiosoite) sekä laukun sisä- että ulkopuolelle. Matkapuhelimen numero kannattaa merkitä aina (muista maannumero). Ei lentoturvallisuutta vaarantavia esineitä käsimatkatavaroihin. Lentomatkan aikana kadonneesta tai vaurioituneesta matkatavarasta on tehtävä ilmoitus välittömästi saapumiskentällä.

Sähkövirta

220-230 V. Suomessa käytettävät sähkölaitteet, joissa on litteä pistoke, käyvät yleensä.

Juomavesi

Hanavesi on juomakelpoista, mutta suosittelemme pullotettuja juomia. Mineraalivesi = agua mineral (sin gas = ilman hiilihappoa, con gas = hiilihapotettua vettä).

Kansalliset juhlapävät

1.1. Uusi vuosi

6.1. Loppiainen (lapset saavat lahjoja)

Kiirastorstai (uskonnollisia kulkueita), Pitkäperjantai ja pääsiäispäivät

23.4. St. Jordin päivä (kirjan ja ruusun päivä).

1.5. Työn päivä

15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä (Asunción)

12.10. Espanjan kansallispäivä (Día de la Hispanidad, Amerikan löytämisen päivä)

1.11. Pyhäinpäivä

6.12. Perustuslain päivä (Día de la Constitutión)

8.12. Tahrattoman Neitsyen päivä (Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivä)

25.12 Joulupäivä

Juhlapäiviä Barcelonassa:

11.9. Katalonian kansallispäivä (La Diada)

24.9. Barcelonan suojeluspyhimyksen juhla (Festa de laMercé)
 

Juhlapäiviä Madridissa:

15.5. Madridin suojeluspyhimyksen päivä (paljon erilaisia tapahtumia jo edeltävinä päivinä)

9.11. Madridin suojelusneitsyen päivä (La Almudena)

Tapakulttuuri

Vaikka Espanja haluaa olla ennakkoluuloton ja luovasti ajatteleva, käyttäytyminen on vanhanaikaisen kohteliasta ja korrektia. Vanhoja perinteitä pidetään arvossa. Por favor - olkaa hyvä - on paljon käytetty sana.

Liikemaailmassa pukeudutaan huoliteltuun pukuun / jakkupukuun, valkoiseen tai vaaleaan paitaan, hillittyyn solmioon ja mustien kenkien tulee olla hyvin hoidetut. Naisten kannattaa käyttää hametta, sillä naisellisuutta arvostetaan. Illaksi vaihdetaan mielellään vielä leninki.

Puhuttelussa teititellään aluksi, mutta espanjalaiset alkavat sinuttelun herkemmin kuin ranskalaiset. Se ei silti heti merkitse lähempää tuttavuutta, vaan on mieluumminkin englannin you-sanan tapainen. Myös arvonimi ja nimi kuuluvat teitittelypuheesta. Espanjalaiset ovat ylpeitä entisen suurmaan ja vanhan kulttuurin edustajia.

Aina kun tavataan tai erotaan kätellään. Rappukäytävässä ja hississä tervehditään kevyesti tuntemattomiakin.

Esittely kuten Suomessa. Käyntikortit ovat paikallaan, mutta korttia ei anneta heti esittelyn yhteydessä. Sen voi antaa esimerkiksi ensimmäisen tapaamisen lopuksi.

Oma yritys ja sen tuotteet on tunnettava hyvin ja neuvotteluun tulee valmistautua huolellisesti. Ennen asiaan menoa keskustellaan yleensä hetki niitä näitä. Jos yrityksessä aloitetaan päivä vasta klo 10.00 (tapa on vähenemässä), neuvottelu saattaa venyä illalla jopa klo 21.00 saakka. Jyrkkää ei-sanaa ei käytetä, vaan kielteinen asenne esitetään kiertäen.

Kaikki eivät suinkaan puhu englantia yrityselämässäkään vaikka kielen opiskelu on EU:n myötä lisääntynyt. Ranska auttaa joskus. Tärkeistä asioista neuvoteltaessa on tulkin käyttö paikallaan. Vähäistäkin harrastus- tai kouluespanjaa ymmärretään kaupungilla Barcelonassakin, vaikka siellä puhekieli onkin katalaani.

Täsmällisyys on kunniassaan liike-elämässä, muuten saatetaan myöhästellä.

Ruoka on tärkeä osa liike-elämääkin olipa kyse täydellisestä ateriasta tai tapas-tyyppisestä pikkunapostelusta. Ateriaan varataan hyvää aikaa ja sen yhteydessä keskustellaan. Suomalaiseen aikatauluun sopii ehkä lounas paremmin kuin päivällinen, sillä se nautitaan vasta kymmenen jälkeen (aikaisintaan klo 21.00). Lounasaika on klo 13-16.00. Ateria aloitetaan aperiitivillä (esim. sherry tai lasillinen viiniä), mutta lounaalla aperitiivi voi nykyisin olla alkoholitonkin vaihtoehto. Sen jälkeen nautitaan pienet alkupalat tai keitto - tämä myös lounaalla. Sitten tietysti lämmin ruoka, jälkiruoka ja kahvi. Ruokailun yhteydessä ei pidetä puheita eikä nosteta maljoja. Liikeasioista keskustellaan vasta kahvin aikana elleivät espanjalaiset itse aloita jo aikaisemmin. Pöytäjärjestys kuten Suomessa.

Vierailija kutsutaan harvoin kotiin, mutta jos näin käy, on kohteliasta myöhästyä hiukan. Lähetä kiitoskukat kutsusta etukäteen (tämä on aina emännälle miellyttävin tapa) ja muista jälkeenpäin kiittää kirjallisesti. Perhe ja suku ovat tärkeitä.

Sisäpolitiikka ei ole hyvä keskustelunaihe. Sitä ei myöskään ole Francon aika. Kuningashuonetta kunnioitetaan. Koska espanjalaisille oma "maakunta" on jopa tärkeämpi kuin maa, on hyvä opetella Espanjan eri alueet. Yhteisen kielen takia Espanjalla on paljon kauppasiteitä Etelä-Amerikan valtioiden kanssa. Liike-elämä suhtautuu myönteisesti EU:hun ja katsoo ilman muuta, että Espanja on yksi unionin suurvaltioista. Espanjalaiset pitävät vilkkaasta ja nopeasta keskustelusta, joka joskus tuottaa hiukan ongelmia meille suomalaisille.

Vierailijalle on erittäin suuri kunnia tulla kutsutuksi jalkapallo-otteluun eikä siitä voi kieltäytyä. Liput tärkeimpiin otteluihin myydään nimittäin loppuun jo kauan ennen ottelua.

Palveluraha

Palvelurahan tulee olla sisällytetty laskuun, mutta ravintoloissa ja takseissa on tapana antaa palvelurahaa enintään 10% laskun loppusummasta.

Myös kantajaa, retkibussin kuljettajaa, toaletin hoitajaa ja huonesiivoojaa muistetaan palvelurahalla.

Ilmasto

Kesälläkin villatakki on hyvä olla mukana viileää yötä ja ilmastoituja tiloja varten. Jo maaliskuussa ja vielä loka-marraskuussa lämpötila voi päivällä olla yli + 20°C. Sadekuuroihin kannattaa tietysti aina varautua. Kosteusprosentti on yleensä aina korkea Välimeren rannalla.

Aika

Espanjan aika on 1 tunnin jäljessä Suomen aikaa.

Turisti-info

Barcelonan turistitoimiston osoite on Centre d´Informació, Plaça Catalunya 17 (aukion alla), avoinna päivittäin klo 9-21.00. Täältä saa esitteitä ja karttoja sekä tietoja ajankohtaisista tapahtumista.

Infosta saa myös Barcelona-turistikortin (Barcelona Card), joka oikeuttaa alennuksiin useiden nähtävyyksien, museoiden ja näyttelyiden pääsymaksuista sekä satamaristeilyistä.

Lentokenttä

Barcelona El Prat

Sijainti: n. 12 km lounaaseen keskustasta.

Paras yhteys keskustaan on lentokenttäbussi. Ne tulevat ja lähtevät Plaça de Catalunyalta 15 min välein. 
Lentokenttäjuna vie lentokentältä Estacio de Santsille, jossa vaihdetaan paikallisjunaan, jolla pääsee Plaça de Catalunyalle.

Taksi kentältä keskustaan maksaa n. 25 euroa. 
Lentokentälle on syytä mennä ajoissa, sillä tiukentuneet turvatarkastukset saattavat viedä aiempaa pitemmän ajan.

Kulkuneuvot ja liikkuminen

Barcelonan julkiset kulkuneuvot ovat metro (M-merkki) ja bussit.

Käytössä on kertalippu ja 10 matkan lippu (targeta). Lippuja saa metroasemilta ja tupakkakaupoista. Montjuïcin kukkulalle vie kesäaikaan hammasratasjuna. Talvella se on toiminnassa vain viikonvaihteissa.

Taksiasemalla on T-tunnus tai sana Taxi. Taksin voi ottaa myös lennosta. Vapaan auton tunnistaa sanasta Libre tai Lliure ja pimeällä vihreästä valosta katolla. Matkalaukuista peritään lisämaksu.

Auton voi vuokrata etukäteen Suomen Matkatoimistosta.

Posti ja puhelin

Postimerkkejä saa posteista ja tupakkakaupoista (Tabacs). Pääposti on Via Laietana -kadun merenpuoleisessa päässä, avoinna ma-la klo 8.30 - 21.30. Muut postitoimistot ovat avoinna arkisin 9-13.00.

Barcelonasta Suomeen soitettaessa valitaan ensin 00, sitten Suomen maannumero 358, sitten suuntanumero, josta 0 jätetään pois ja sitten haluttu puhelinnumero, esimerkiksi Helsinki 00-358-9-111 111. 
Paikallispuheluissakin käytetään Barcelonan suuntanumeroa 93.

Matkapuhelin toimii Barcelonassa (puhelumaksu kalliimpi kuin Suomessa). Muista aina maannumero ja suuntanumero. Autoa ajattaessa ei saa käyttää matkapuhelinta.

Ravintolat ja menovinkit

Ruoka- ja juomakulttuuri

Lounasaika on 13-16.00 ja illallinen nautitaan vasta yhdeksän-kymmenen aikoihin.

Barcelona on herkuttelijan keidas. Sen katalonialaista keittiötä pidetään maan rikkaimpana ja vaihtelevimpana. Erityisesti kala- ja äyriäistarjonta on mahtava. Tyypillisiä katalonialaisia kalaruokia ovat esim. suquet de peix sekä äyriäisruuista erilaiset zarzuelat. Kaikki nämä valmistetaan savipadassa hauduttamalla. Katalonian kana on herkkua. Makkaroista mausteinen butifarra on hyvin tyypillinen. Jälkiruuaksi esim. crema catalanaa, paahdetulla sokerilla kuorrutettu vanukas. Jos kohdalle osuu mel i mató, joka on tuorejuustoa ja hunajaa, kannattaa maistaa. Sitä saa joskus esimerkiksi Montserratin luostarin ulkopuolella paikallisilta myyjiltäkin.

Cava-viinejä, joita Penedésin kuulut kuohuviinit ovat, on valmistettu Kataloniassa yli sata vuotta. Erinomaisia ovat myös Penedésin valko- ja punaviinit ja paikalliset brandytkin ovat maistamisen arvoisia.

Kahvityyppejä: café con leche - maitokahvi, café cortado - espresso, jossa on vähän maitoa, café solo - espresso, carajillo - espresso, jossa on tilkka brandyä.

Hyvän ravintolan löytäminen ei tuota vaikeuksia. Kalaherkkuihin voi keskittyä esimerkiksi Barcelonetan ja Olympiakylän ravintoloissa. Niitä on siellä kymmeniä vieri vieressä, samoin Maremagnumin alueella on runsaasti erityyppisiä ravintoloita. Pieniä baareja on joka korttelissa. Useissa baareissa on myös maittavaa tapas-tarjontaa.

Viikottain julkaistavasta Guía del Ociosta saa menovinkkejä sekä tietoja ajankohtaisista ohjelmista.

Can Culleretes
Quintana 5
Puhelin : +34-93-317 64 85
Lähellä Ramblaa sijaitseva historiallinen katalonialaisravintola, joka on perustettu 1786.
Suljettu sunnuntai-iltaisin sekä maanantaisin.

Set Portes
Passeig d´Isabel II 14
Puhelin : +34-93-319 30 33
Plaça Palaulla sijaitseva katalonialaisravintola jolla iIkää yli 150 v.

Els Quatre Gats
Montsió 3
Puhelin : +34-93-3024140
Picasso piti täällä ensimmäisen näyttelynsä.

Emperador
Moll del Dipósit
Puhelin : +34-93-221 02 20
Palau de Marissa, kunnostetussa vanhassa tullihuoneessa sijaitseva ravintola. Hyvä palvelu ja erinomaiset kalat ja äyriäiset. Ei halvimmasta päästä, mutta hyvä.

Les Quinze Nits
Placa Reial, 6
Puhelin : +34-93-317 30 75

Iltaelämää

Maremagnumissa on paljon musiikkibaareja ja diskoja. Kabareeviihdettä esittäviä paikkoja on Para.lelin varrella.

Jazzia: 
Jamboree, Plaça Reial 17
Harlem Jazz Club, Comtessa de Sobradiel 8, Vanhassa kaupungissa.

Tanssisaleja: 
Vanhat kunnon paritanssitkin ovat Barcelonassa voimissaan. Tanssia voi esimerkiksi seuraavissa: 
La Paloma, Tigre 27 to-la klo 18 - 21.30 ja 23.30 -03.30, su 18 - 21.30) 
Tango, Diputacio 94 avoinna päivittäin klo 18 - 4.00

Flamenco ei ole katalonialaistanssi, mutta turistinäytöksiä järjestetään esimerkiksi Cordobesissa, Rambla 35.

Kulttuuri

Barcelonan perinteikäs ooppera, Gran Teatre del Liceu, on pitkän jälleenrakentamisen jälkeen avattu uudestaan samalla teknisesti modernisoituna. Lippukassa on avoinna ma-pe 14 - 20.30, mutta lippuja on hyvin vaikea saada.

Via Laietanan takana on kaunis Palau de la Música Catalana, lippukassa avoinna ma-la 10 - 21.00, osoite: Sant Francesc de Paula 2.

Uusi konserttisali, l´Auditori, on lähellä Glories-aukiota, Lepant 150, kassa avoinna päivittäin 10 - 21.00.

Nähtävyydet

Suuret nähtävyydet

Kaiken elämän keskus Barcelonassa on päivällä ja yöllä puistokatu La Rambla tai oikeammin Las Ramblas, sillä se muodostuu useasta perättäisestä kadusta alkaen Plaça de Catalunyalta ja loppuen satamaan.

Katukahviloita, baareja, aito Miró kiveyksessä ja vilkasta kansanelämää. Kadun varrella on kukka- ja lintukauppiaita, lehtikioskeja, arpoja, taiteilijoita ja myös Plaça Reial-aukiolle voi poiketa Ramblalta kuten värikkääseen La Boquerian kauppahalliinkin. Katu päättyy Kolumbuksen monumenttiin ranta-alueella. Muistomerkkiin pääsee pienellä hissillä katsomaan näköalaa keskustassa.

Rannassa on myös erittäin hieno Euroopan suurin meriakvaario, l´Aquarium, jossa kalojen elämää seurataan mm. 80 m pitkästä lasikäytävästä. Sen vieressä on Maremagnumin ostoskeskus, jossa on myös paljon ravintoloita.

Goottilaiset korttelit, Barri Gòtic, on kaupunginosa, jota Rooman vallan aikana ympäröi kaupunginmuuri. Muurista näkyy osia esim. Plaça Novalla Katedraalin luona. Barri Gòticin keskipiste on Sant Jaume-aukio, entinen roomalainen tori, jonka kahta puolta seisovat vastakkain Palau de la Generalitat (Katalonian hallituspalatsi) ja Casa de la Ciutat ("Ajuntament"), kaupungintalo.

Aukiolta Katedraalille vievän Bisbe-kadun yli kulkee kuvista tuttu, koristeellinen katettu silta. Katedraali on hyvin kaunis sisältä korkeine goottilaisine kaariholveineen. Tunnelmallinen luostarin piha, jossa palmut kasvavat ja hanhet tepastelevat.

Sunnuntaisin kirkon eteen kokoontuvat nuoret ja vanhat klo 12.00 tanssimaan Katalonian kansallistanssia, sardanaa. Kannattaa katsoa!

Basilica Mare de Déu de la Mercé, Pl. Mercé, on Barcelonan suojeluspyhimyksen kirkko. Pyhimyksen merkityksestä jokapäiväisessä elämässä kertoo esimerkiksi se, että kaikki mestaruuteen yltäneet joukkueet käyvät kirkossa mestaruuden saavuttamisen jälkeen.

Plaça del Reillä on kuninkaallinen palatsi Palau Major Reial. Sen yhteydessä on Saló del Tinell, jossa kuningatar Isabella tarinoiden mukaan otti vastaan Kolumbuksen, sekä Santa Agatan kappeli. Aivan vieressä on kaupunginmuseo, ks. Museot. Plaça del Pillä (jyhkeä Santa Maria del Pin kirkko 1300-luvulta) ja Plaça Sant Josep Oriolilla taiteilijat myyvät töitään viikonvaihteissa. Aukioilla ja niiden lähikaduilla on paljon kahviloita.

Mielikuvitusrikkaan arkkitehdin, Antoni Gaudín, työt ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia. Lähinnä Ramblaa on Güell-palatsi (Palau Güell), Plaça Reialilla on Gaudín suunnittelemat lyhtypylväät. Eixamplessa on Casa Milà ( La Pedrera), jonka yläkerran Gaudí-näyttely ja kattoterassi ovat avoinna päivittäin 10 - 19.00. Tästä koilliseen on tunnetuin rakennus, aina vain rakenteilla oleva Sagrada Família -kirkko. Gaudín kuulun Casa Battlón (Passeig de Gràcia) vieressä on kaksi muutakin saman kauden merkittävää rakennusta Domènech y Montanerin Casa Lleó Morera ja Puig i Cadafalchin Casa Amatller.

Güellin puisto on hiukan syrjemmässä, mutta kaupunkikiertoajelu vie sinnekin. Upeaa Katalonian jugendia, modernismiä, edustaa myös konserttitalo, Palau de la Música Catalana, joka on niinikään Lluís Domènech i Montanerin suunnittelema 1908.

Lähellä rantaa on 1300-luvun Santa Maria del Marin kirkko. Tämä alun alkaen erityisesti kalastajien ja merenkävijöiden omanaan pitämä kirkko on sisätiloiltaan hyvin vaikuttava.

Montjuïc-kukkulalla riittää näkemistä: Olympiastadion, Palau Nacional museoineen ja Poble Espanyol (Espanjalainen kylä), jossa on näytteitä Espanjan eri osille tyypillisistä taloista, käsityöläisten verstaita ja matkamuistopuoteja.

Koko keskustan ranta-alue on vilkas ja viehättävä lukuisine ravintoloineen. Jos Välimeri kutsuu, kannattaa kesällä ottaa uimapuku mukaan, sillä uimaranta palmuineenkin on melkein keskustassa.

Museot

Museot ovat yleensä kiinni sunnuntai-iltapäivisin ja maanantaisin. 
Tarkista museoiden aukioloajat perillä, sillä ne muuttuvat melko usein.

Eläkeläiset pääsevät museoihin yleensä alennuksella, joskus jopa ilmaiseksi, joten passikopio mukaan.

Museu Picasso
Montcada 15-19
Puhelin : +34-93-319 63 10
Museo sijaitsee viidessä keskiaikaisessa palatsissa, joista merkittävin on Palau Berenger d´Aguilar. 
Avoinna ti-su klo 10 - 20.00. 
Jo 1100-luvulta peräisin olevan Montcada-kadun varrella on mm useita mielenkiintoisia keskiajan vauraiden kauppiaiden taloja.

Museu d´Art Modern
Parc de la Ciutadella. Pl. d´Armes
Puhelin : +34-93-319 57 28
Katalonian modernistien taidetta vuosilta 1860-1930.
Avoinna ti-la klo 10-19.00, su klo 10-14.00

Fundaciò Joan Miró
Av. Miramar 71-75
Puhelin : +34-93-443 94 70
Montjuïcin kukkulalla sijaitseva Joan Mirón pysyvä näyttely.
Avoinna ti-la klo 10 - 19.00, torstaisin klo 21.00 asti, su 10.00 - 14.30

Museu Nacional d´Art de Catalunya (MNAC)
Mirador del Palau , 6
Puhelin : +34-93-622 03 60
Keskiaikaista kirkkotaidetta
Avoinna ti-la klo 10-19.00, su klo 10-14.30.

Museu Monestir de Pedralbes
C. Baixada del Monestir, 9
Puhelin : +34-93-203 92 82
Luostari edustaa 1300-luvun katalonialaista gotiikkaa. Thyssen-Bornemisza kokoelmassa mm. Granachin, Tizianin, Canaletton ja Tintoretton töitä.
Avoinna ti-su klo 10 - 14.00.

Fundació Antoni Tapiés
Arago 255
Puhelin : +34-93-487 03 15
Tapiésin töiden lisäksi erikoisnäyttelyitä.
Avoinna ti-su klo 10 - 20.00.

Museu Frederic Marés
Pl Sant Iu , 5 - 6
Puhelin : +34-93-310 58 00
Keskiaikaisessa palatsissa sijaitseva museo on tulvillaan melkein mitä vain uskonnollisista veistoksista yli sataan oopperakiikariin.
Avoinna ti ja to klo 10-17.00, ke, pe-la klo 10-19.00, su klo 10-15.00

Museu d´ Història de la Ciutat
Casa Padellás, Plaça del Rei
Puhelin : +34-93-315 11 11
Kaupunginmuseo. 
Kaivauksissa paljastuneet roomalaisten talojen perustat ja katuverkostoa Rooman vallan ajalta. 
Avoinna ti-la klo 10-14.00 ja klo 16-20.00, su klo 10-14.00

Museu d'Arqueologia de Catalunya
Pg Santa Madrona , 39 - 41
Puhelin : +34-93-423 21 49
Montjuïcin rinteellä sijaitseva arkeologinen museo, erinomaisia roomalaisia mosaiikkeja.
Avoinna ti-la klo 9.30-19, su klo 10-14.30.

Museu Marítim
Avinguda de les Drassanes 1
Puhelin : +34-93-342 99 20
Lähellä Kolumbuksen patsasta, vanhaan laivaveistämöön sijoitettu kaunis merenkulkumuseo.
Avoinna päivittäin klo 10-19.00.

Museu Gaudí
Ctra Carmel , 23
Puhelin : +34-93-219 38 11
Güell-puistossa sijaitseva Gaudín kotimuseo.
Avoinna päivittäin klo 10-18.00.

Museu del Fútbol Club Barcelona
Aristides Maillol , 12 - 18
Puhelin : +34-93-496 36 00
Camp Nou-stadionin yhteydessä sijaitseva Barçan jalkapallomuseo.
Avoinna ma-la klo 10-18.30, su klo 10-14.00.

Retket ja kiertoajelut

Turisti-infosta tai hotellissa olevista esitteistä saa tietoja kaupunkikiertoajeluista, joilla käydään ylneesä myös, mm. Montjuïcilla ja Gaudín töitä ihailemassa.

Montserratin luostari, puolen päivän retki Mustasta Madonnasta kuuluisaan, lähes 1000 vuotta vanhaan benediktiiniläisluostariin, jossa esiintyy maailmankuulu Escolania-poikakuoro.

Figueres, taiteilija Salvador Dalín kotikaupunki, jonka teatterin hän sai muuntaa täysin toiveidensa mukaiseksi teostensa näyttelyksi, Teatre-Museu Dalíksi.

Penedésin viinitilat. Käynti jollakin tilalla sekä viininmaistajaiset. Käyntejä järjestetään mm. Suomessa tunnetun Torresin viinitilalle.

Cava-kuohuviiniin voi tutustua San Sadurní d´Anoiassa, jossa sijaitsevat sekä Codorniu että Freixenet. Helpoin tapa on kansainvälinen retki.

Ostosvinkit

Ostoksia

Kaupat ovat yleensä avoinna ma-la klo 10 - 20.00 (21.00). Pienet liikkeet ma-pe 10 -13 ja 17 - 20.00, la 10-13.00. Tavarataloissa ja isommissa liikkeissä ei ole siestaa.

Tavarataloista suurin on El Corte Inglés Plaça de Catalunyalla, avoinna ma-la 10-22.00.

Diagonal-kadun uudemmassa osassa on useita ostoskeskuksia ja -gallerioita. Vanhassakaupungissa on valtavasti puoteja.

Kenkien ostaminen tapahtuu niin, että ikkunassa olevasta parista kirjoitetaan koodi lapulle ja se annetaan myyjälle, joka noutaa sovitettavan parin. Kaikkia malleja ei ole ollenkaan liikkeen sisätiloissa esillä.

Kirpputorit ja markkinat

Kirpputori, Mercat de les Encants on Plaça de las Glòries-aukiolla. Se on avoinna ma, ke, pe ja la 9 -17.00.

Plaça Reial -aukiolla on sunnuntaisin filatelistien ja numismaatikkojen markkinat klo 10-14.00.

Tuliaisia

Erityisesti viinit, keramiikka, kengät ja laukut ovat mainioita tuliaisia.

Vapaa-aika ja urheilu

FC Barcelona - Barça saattaa pelata matkasi aikana. Jos lippuja on saatavissa, niitä saa vain 4 kpl / henkilö ja ne on maksettava heti käteisellä.

Museu del Fútbol Club Barcelona, Camp Nou-stadionin yhteydessä. Barçan jalkapallomuseo, ma-la 10 - 18.00, su 10 - 14.00.

Kaikki Espanjan golfkentät on lueteltu Internetissä osoitteessa: www.e-golfplayer.com

Turvallisuus ja hätänumerot

Varo taskuvarkaita. Olkalaukku vatsan puolelle tai tiukasti kainaloon ja lompakko turvalliseen paikkaan. Matkoille ei kannata ottaa mukaan arvokoruja ja -kelloja. Erityisen tarkkana tulee olla liikennevälineissä, toreilla ja markkinoilla sekä yleensäkin paikoissa, joissa on tungosta. 
Erityisesti sardana-tanssin aikaan Katedraalin luona esiintyy ”neilikkanaisia”, jotka pistäessään neilikan herrojen napinläpeen yrittävät ottaa lompakon povitaskusta!

Ongelmatilanteissa, kuten mahdollisen sairauden sattuessa, auttaa hotellin vastaanotto.

Yleinen hätänumero 112

Suomen kunniapääkonsulaatti Barcelonassa 
(Consulado General honorario de Finlandia) 
Puig i Xoriguer, 17, 08004 Barcelona
puhelin + 34 93443 1598
sähköposti: finlandia_barcelona@mundivia.es

Suomen Suurlähetystö on Madridissa
puhelin +34 91 319 6172, ma-pe klo 9.30 - 13.30
sähköposti: sanomat.mad@formin.fi 
Päivystyspuhelin +34 629 096 280
pe klo 17.00 - 22.00, viikonloppuisin klo 09.00 - 22.00

Kaikkien maiden ajankohtaiset turvallisuusvaroitukset löytyvät ulkoministeriön internet-sivuilta: www.formin.fi

(Lähde http://www.smt.fi/matkalle/kohdeoppaat/barcelona.html)