F.C. Barcelona ~ Barça

 
 

Futbol Club Barcelona tai lempinimeltään Barça (äännetään: barsa) on vuonna 1899 perustettu barcelonalainen urheiluseura. Se tunnetaan etenkin jalkapallosta, mutta sillä on joukkueet myös esimerkiksi koripallossa, käsipallossa, yleisurheilussa, jääkiekossa ja rullaluistinhockeyssa. Seuran organisaatiossa ammattilaisjoukkueita näistä ovat jalkapallo, koripallo ja käsipallo. Seuraa pidetään Katalonian ylpeytenä. Jääkiekossa FC Barcelona on voittanut 4 mestaruutta. Jalkapallossa seura on yksi maailman kuuluisimmista. Se pelaa kotiottelunsa Camp Nou -stadionilla

first_barca.jpg

Seuran historia

Perustaja Joan Gamber

Seuran perusti marraskuun 29. 1899 sveitsiläinen Joan Gamber, joka syntyi 22 . Marraskuussa 1877 Winterthurissa Sveitsissä. Hänen alkuperäinen etunimensä oli Hans, mutta Barcelonassa hän vaihtoi nimensä Joaniksi. Hän oli todella urheilullinen ihminen. Jo 12 vuotiaana hän oli hyvä yleisurheilussa ja polkupyöräilyssä, mutta pian sen jälkeen tuli se oikea rakkaus eteen, jalkapallo.

Joan Gamper ei vain perustanut FC Barcelonaa, hän myös pelasti sen lähes katoamiselta vaikeina aikoina. Suuri kiitos hänelle siitä. Joan Gamper kuoli 1930 ja silloin Barcelonan kaupunki nimesi yhden kadun hänen mukaansa Les Corts stadionin vierestä.

first_shirt.jpg

Pelipaita

On erilaisia versiota siitä, mistä nämä Gamperin ja hänen pelikaverien valitsemat "Blaugranan" (= sinivioletti) värit tulivat seuralle. Vaikka kukaan ei pysty varmuudella sitä sanomaan, niin tässä on kaksi vaihtoehtoa: "Blau" ja "Grana" olivat ensimäiset Gamperin futisjoukkue värit Sveitsissä "Excelsior de Zúrich" joukkueessa ja Joan halusi myös samat värit Barçan joukkueelle.

Toisen tarinan mukaan yksi joukkueen avustajana siihen aikaan ollut käytti aina kynää, missä oli toinen puoli sininen ja toinen puoli "grana" eli suomalaisittain sinipunakynä. Kynä oli silloin hyvin yleinen tekstiilialan työntekijöiden apuväline ja se antoi idean.

Barçan ensimmäinen pelipaita ei ollut raidallinen, vaan toinen puoli paitaa oli sininen ja toinen "grana". Lisäksi siinä oli nappeja. Vuoteen 1910 asti housut olivat valkoiset.

 

Kuvassa ensimmäinen virallinen Barçan joukkue vuodelta 1901. Takana seisovat Witty, Reig, Meyer, Cabot . Keskirivissä ovat Llobet, Wilderkeher, Valdés ja edessä istuvat Parsons, Steinberg, Gamper, Green ja Cenarro.

Kehittyminen suurseuraksi

Espanjan sisällissodan jälkeen FC Barcelonasta alkoi muodostua yhtäältä katalonialaisen nationalismin, toisaalta tappiolle jääneen tasavaltalaisuuden urheilullinen symboli. Tähän vaikutti sekin, että "verivihollinen" Real Madrid oli Francon kannattajien suosiossa ja pääkaupungin "kuninkaalliselle" seuralle virtasi keskushallinnolta rahaa ja etuisuuksia.

Barcelonan ensimmäisenä "dynastiana" pidetään vuosien 1950–1961 joukkuetta. Lázlo Kubalan johdolla seura voitti Espanjan liigan 1952, 1953, 1959 ja 1960. Maansa cupin se vei 1951, 1952, 1953, 1959 ja 1960. Copa Latinan Barcelona saavutti 1952. Joukkueen muita nimipelaajia olivat tuolloin Estanislao Basora, César Rodríguez, Tomás Moreno ja Eduardo Manchón. Keväällä 1961 katalonialaisseura pelasi Euroopan Cupin finaalissa, mutta hävisi Benficalle.

Seuraavan huippukauden seura koki Johan Cruijffin pelatessa joukkueessa 1973–1978. Hollantilaisen ohella Barçan paitaa kantoivat Rechax, Asensi, Sotill ja Marcial. Joukkue vei liigan 1974 ja cupin 1978. Myöhemmin Cruijff siirtyi joukkueen valmentajaksi, ja vei seuran seuraavaan suuruuden aikaan.

Tämä aika kesti vuodet 1990–1994. Pelaajia olivat Ronald Koeman, Hristo Stoitškov, Michael Laudrup, Josep Guardiola ja Romário. Liigan se vei peräjälkeen 1991–1994. Euroopan Cupin voittanutta vuoden 1992 yhdistelmää on sanottu sen historian parhaaksi. Kataloniassa "Dream teamin" nimellä tunnetun joukkueen menestysaika päättyi käytännössä Mestarien liigan loppuotteluun 1994, jolloin AC Milan päihitti barcelonalaiset yllättäen 4-0.

Vuonna 1996 Johan Cruijff siirtyi syrjään, ja joukkueen valmentajaksi tuli kokenut Bobby Robson, jonka kohtalaisen menestyksekäs pesti kesti vain vuoden. Seuraava valmentaja oli hollantilainen Louis van Gaal, jonka kaudella joukkue voitti kaksi peräkkäistä liigaa. Van Gaalin suurin ongelma Barcelonassa lienee ollut vähäinen suosio kannattajien joukossa.

Vuodesta 2003 joukkueessa pelannutta Ronaldinhoa pidetään laajalti joukkueen tämän hetken suurimpana tähtenä. Muita maineikkaita pelaajia ovat Deco, Carles Puyol, Samuel Eto'o, Xavi ja Lionel Messi. Liigan pääasiassa nykyisistä pelaajista koostuva joukkue on voittanut 2005 ja 2006. Joukkue voitti 17. toukokuuta 2006 myös Mestarien liigan loppuottelun Arsenalia vastaan. Valmentaja Frank Rijkaard pääsi voiton myötä niiden harvojen joukkoon, jotka ovat voittaneet Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

FC Barcelona on ainoa joukkue Euroopassa, joka on jokaisena vuonna ollut mukana eurocup-peleissä.

Otteluliput

Otteluliput tavallinen turisti saa Barçan otteluihin ostettua Nou Campin stadionilta Trassera de les Corts kadun puolelta. Lippuluukkuja on useita ja pitää olla tarkkana, jos on menossa ostamaan lippua, koska itse lippuluukut on pieniä ja helposti voi luulla, että mikään niistä ei olekaan auki. Pari luukkua voikin olla auki, joten ei muuta kuin piletti ostoon. 

Jos liput on myyty loppuun, on vaihtoehtona mustan pörssin kauppiaat, joita tavoittaa ympäri stadionia. Suurin osa lipunmyyjistä partioi kuitenkin Nou Campin Calle Aristides Maillol kadun puolella. 

Lippujen hinnat pyörivät La liga -sarjapeleissä 45-75 EUR tietämissä. Champions leaguen peleissä hinnat ovat 45-85 EUR haarukassa. Mustasta pörssissä lippujen hinnat ovat luonnollisesti 85 EUR:sta ylöspäin. 

campnou.jpg

Estadi Camp Nou

Nou Camp on F. C. Barcelonan kotistadion. Se on pelipaikkana ainutlaatuinen maailmassa. Stadionin sisällä katsoja tuntee olevansa paikassa joka huokuu jalkapalloilun suuria hetkiä ja suuruutta.

Ne jotka ovat nähneet Marco van Bastenin huikean puskumaalin suoraan ristikon kautta yläpesään Barcaa vastaan Eurooppa Cupin loppupeleissä, voi sanoa nähneensä jotain taianomaista. Tuskinpa kukaan jalkapalloilun ystävä on unohtanut myöskään ManU:n viimehetkien osumia vuonna 1999.

Kun Luis Figo siirtyi Real Madridiin ja tuli ensimmäisen kerran vanhalle kotistadionille vierailijan paidassa, katsojat heittivät häntä kaikella mitä käteen sattui, jopa kännyköillä.

Valmistunut:1957

Katsomopaikkoja:109 815

Pelikenttä:105 x 71 m

Palveluita:

  • Pukuhuoneet
  •  Voimistelusali
  •  Ensiapupiste
  •  Välinevarasto
  •  Entisten pelaajien tapaamispaikka
  •  Kappeli
  •  VIP-lounge
  •  Puheenjohtajan toimisto
  •  Ravintola
  •  Lehdistöhuone

Osoite: Av. Arístide Maillol s/n, 08028 Barcelona (Spain) 
Telf.: 496.36.00
Fax: 411.22.19

Barçan kannattaja; Culé

Olet varmaan ihmetellyt mistä tulee Barça -kannattajien lempinimi "Culé". Tarina vie aikaan ennen Nou Campia, jolloin vanhalla, ääriään myöten täydellä, stadionilla otteluja seurattiin rautaputkella istuen.

Stadionin vieressä kulkevalta kadulta katsottuna stadionin yläreunassa näkyi pitkä rivi katsojien takapuolia "roikkumassa" tangolla. Tästä johtuen Barçan kannattajaa tarkoittava sana culé tulee espanjan kielen sanasta culo, joka tarkoittaa suomennettuna persettä.